A continuació, pengem la nota de premsa sobre la segona acció de la nostra campanya pel civisme i contra els sorolls. Aquest cop vam aprofitar la projecció de la pel·lícula "Una verdad incómoda" a la plaça Lledoners per reflexionar plegats sobre la contaminació a tots els nivells. Les fitxes informatives que vam preparar -i que imitaven les de les pel·lícules convencionals- van ser llegides atentament pels assistents a aquest acte, organitzat pel CRIA (Centre de Recursos i Informació Ambiental) i molt ben valorat pels veïns de la Geltrú.Els fulls informatius també es van repartir durant el Corpus, dissabte passat. Durant els pròxims dies, es distribuiran més exemplars pels portals de Vilanova i la Geltrú.
Els veïns de la Geltrú se solidaritzen amb els del Tacó en la seva segona setmana de campanya pel civisme
La segona acció dels veïns de la Geltrú pel civisme i contra el soroll va tornar a fer servir l'humor per reflexionar sobre els problemes mediambientals. La pel·lícula “Una verdad incómoda”, d'Al Gore, projectada pel CRIA divendres passat a la plaça Lledoners, va ser “l'ocasió perfecta per informar els vilanovins sobre les conseqüències de la contaminació acústica per la salut dels humans”, expliquen al seu blog. Així mateix, van aprofitar la seva acció per solidaritzar-se amb el barri del Tacó, el segon nucli més contaminat de tot Catalunya, segon les últimes dades oficials.
Durant la projecció, es van repartir uns escrits que copiaven l'estil de les fitxes de les pel·lícules convencionals per explicar la seva pròpia història: “La pel·lícula que s'estrena cada cap de setmana al barri de la Geltrú ens parla dels habitants d'un barri que, a poc a poc, veuen com les seves “cries” van mutant a causa de la contaminació acústica. La història d'aquesta “Verdad incòmoda” comença quan l'Ajuntament decideix convertir el casc antic de la ciutat en una zona d'oci nocturn en un temps rècord sense tenir en compte les conseqüències d'una “sobredosi” de sorolls per metre quadrat en carrers estrets”.
En el seu fulletó, afegeixen que “la falta de previsió de les autoritats fa que els cadells vegin alterats els seus cicles de son. Els crits, les baralles, les vomitades i els cotxes musicals dels “nengs” als carrers de la Geltrú estan afectant el sistema nerviós dels més dèbils. Alguns d'ells es mediquen regularment per conciliar la son i relaxar-se des de fa mesos. D'altres han començat a vendre's les cases i es preparen per migrar a zones més tranquil·les del planeta”.
En la fitxa parodiada, els veïns ofereixen dades científiques sobre contaminació acústica basades en estudis de la OMS, la CEE, la Agencia Federal de Medio Ambiente Alemana y el CSIC Español (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Tots aquests organismes han declarat de forma unànime que el soroll té efectes molt perjudicials per la salut.
Aquestes patologies van des dels trastorns estrictament fisiològics fins als psicològics, ja que produeixen una irritació i un cansament que provoquen disfuncions en la vida quotidiana, en el rendiment laboral i en la relació amb els altres. La llista de conseqüències és llarga: pertorbació del son, estrés, disminució de la concentració, cansament, maldecap, problemes d'estómac, alteració de la pressió arterial, alteració del ritme cardíac, depressió del sistema immunològic...
Per últim, els veïns valoren positivament la resposta de l'Ajuntament a la seva primera acció, però esperen “accions concretes que vagin més enllà de les paraules”. Durant la seva última assemblea, els membres de la plataforma pel civisme van dissenyar noves accions. En les pròximes setmanes es concentraran a buscar la complicitat dels locals d'oci i del seus usuaris.