miércoles, 18 de julio de 2007

La presumpta crònica


El Diari de Vilanova va publicar divendres passat una presumpta crònica anònima, a la qual es comparava els veïns de la Geltrú amb els de la façana Marítima i s'arribava a conclusions sense fonament.

Durant aquests dies molts veïns hem comentat que ens sentíem indignats davant la superficialitat i falta de professionalitat amb la que s'ha tractat el tema de la contaminació acústica al barri. El periodista anònim es va limitar a "anar de marxa" i després va escriure les seves impressions. No va contrastar la informació ni tampoc no va entrevistar cap veí, ni del passeig Marítim ni de la Geltrú. Només va parlar amb propietaris de locals d'oci, que, com ell, també són anònims. A més, es permetia ironitzar sobre el soroll que fa un grup de deu persones.

Per aquest motiu, el Grup pel Civisme i l'Associació de Veïns de la Geltrú hem preparat un article d'opinió que es publicarà aquest divendres al Diari.

(Tot seguit, als comentaris, es reprodueix tot el contingut de la "crònica" anònima).

3 comentarios:

La Geltrú dijo...

Divendres, 13 de juliol

El somni d'una nit (plàcida) d'estiu (pàg. 6)

Crònica d'una nit de dissabte a la vila i al pol·lèmic nucli antic de la Geltrú

Redacció

A Napoleó Bonaparte, una de les persones més influents del segle XIX, se li atribueix una cita que il·lustraria perfectament aquest reportatge: 10 persones que parlen fan més soroll que 100 que callen. Aquesta metàfora es pot aplicar per descriure una nit, la de dissabte passat, al nucli de la Geltrú.

Abans d'arrencar, cal dir que aquest article està enfocat, o com a mínim ho intenta, des d'un punt de vista imparcial, conscient del perjudici que deu suposar per a la salut dels veïns un estat de permanent alteració i del dret que tenen els joves vilanovins a gaudir d'una oferta nocturna d'altra banda força limitada.

També cal tenir en perspectiva que, amb l'arribada de l'estiu, gran part de l'oferta nocturna de la capital del Garraf es trasllada a la façana Marítima, ja sigui als pubs i bars musicals, o bé a les guinguetes o espais com el Molí de Mar.

En aquest sentit, no deixa de ser curiós que els veïns del passeig del Carme no es queixin, quan al juliol i a l'agost el nivell de contaminació acústica és tant o més alt que al nucli de la Geltrú. Potser són més pacients o estan més resignats davant d'una situació que sempre ha estat així i que, en certa manera, és consubstancial a viure a la zona. Sigui com sigui, no ha de ser fàcil dormir a primera línia de Ribes Roges o a la platja del Far amb el soroll de les guinguetes. Dissabte passat, per exemple, una d'aquestes guinguetes va fer una divertida festa de música dels anys 80 i 90, però a les tres i deu del matí ja va parar la música i un quart d'hora després estava plegant veles.

A banda de la façana marítima vilanovina, a l'estiu desperta un gegant adormit a la veïna vila de Sitges i són molts els joves de la capital que, bé sigui a primera hora o bé sigui a les tres del matí, desafien els controls dels Mossos i es desplacen en busca de carrers més “pecaminosos”. “Alguns establiments del centre estem notant molt l'estiu. Dissabte a la nit tenia 12 persones al restaurant”, explica un restaurador. També ho noten alguns pubs i locals musicals, fins al punt que un de la plaça Lledoners va fer una setmana de vacances al juny perquè per Sant Joan gairebé tothom és a les guinguetes.

Quan parlem amb les propietaris d'aquests locals es repeteixen paràmetres: no volen aparèixer identificats, asseguren “tenir tots els permisos perquè ara l'Ajuntament està pressionat i s'està posant molt estricte amb aquest tema i tancar a les tres dela matí i deixar de servir alcohol 10 minuts abans. Nosaltres tractem de conscienciar a la gent, però no podem controlar el que fan quan surten d'aquí”, explicava un altre empresari del sector, que reconeixia que “a l'estiu baixa la gent i, per tant, les aglomeracions i els sorolls”.

A l'Arcs, per exemple, la sala de major afluència nocturna de Vilanova, hi havia tres quarts d'entrada, quan a l'hivern hi ha dissabtes que no s'hi pot gairebé caminar. Analitzant el tema dels sorolls nocturns, hom arriba a la conclusió que el que els produeix són els desplaçaments entre locals i l'aglomeració de gent. En aquest sentit, i encara que sembli paradoxal, allargar l'horari de tancament d'aquests locals faque la gent vagi marxant escalonadament al llarg de la nit, en comptes de congregar 100 persones que fan un soroll considerable a la porta d'aquest local a les cinc del matí. A l'altre cantó cal tenir en compte que és veritat que a l'hivern la congregació de gent és molt alta en una zona petita i que de vegades es poden veure comportament incívics. Cal conscienciar el jovent que la diversió no ha de comportar destorbar els altres i una actitud més formal quan algú “viola” el descans dels altres.

Malgrat que les generalitzacións són perilloses, el cert és que dissabte, els locals que vam visitar van fer bondat i a dos quarts de quatre la gran majoria ja tenien les persianes mig baixades. Els carrers de la Geltrú presentaven un aspecte plàcid i net de contaminació acústica, si bé també és cert que a les cinc de la matinada a la plaça Lledoners encara hi havia un grup d'unes 10 persones xerrant als bancs de la plaça El to era plàcid, pero ja saben allò que diu Napoleó sobre els grups de 10 persones, oi?

jn dijo...

Tras leer el articulo del Diari de Vilanova he sentido una gran decepción, ya que a un diario se le supone que su finalidad es ser serio y riguroso en la información que quiere transmitir y no publicando una noticia en la que unos profesionales de la información solo se limitan a provocar un enfrentamiento entre los diferentes barrios de Vilanova y propietarios de los locales de ocio nocturno. La finalidad de las reivindicaciones de los vecinos de la Geltrú no consisten en calcular que barrio es el mas afectado, si no todo lo contrario, ya que cualquier persona o colectivo afectado por los mismos problemas que la Geltrú puede asistir a las reuniones que se celebran todos los jueves en la plaza Lledoners y aportar ideas y colaborar con nosotros.
Y en relación con los propietarios de los bares de ocio nocturno, no creo que les preocupe tanto que el Ayuntamiento aplique las normativas adecuadamente cuando ellos manifiestan que cumplen las ordenanzas.

maria dijo...

Estic totalment de acord amb el que es diu pero tenim que pensar que aquest diari de "pifies" n'ha fet i sempre signant com a "redacció", i jo em pregunto qui es la redacció"?