martes, 31 de julio de 2007

Acció número 7: Projecció d'el Maquinista

L'Assemblea del passat dijous ha decidit projectar la pel·lícula "El maquinista", ja que finalment ens han concedit el permís per poder passar-la el pròxim dijous 9 d'agost a les 22.00 hores.

Aquesta setmana l'assemblea serà demà, dimecres, a les 19.30 hores.

Actualització 1/8/07: La projecció de la pel·lícula ha quedat ajornada temporalment.

jueves, 26 de julio de 2007

Avui, assemblea

A les 19.30 hores, a la plaça Lledoners.

viernes, 20 de julio de 2007

Vacances

L'assemblea d'ahir va decidir que l'acció número 7 serà el pròxim mes de setembre per ser més efectius. De tota manera, hi haurà reunió el pròxim dijous, a l'hora de sempre, per acabar de perfilar el programa dels pròxims mesos.

Recordeu que podeu encarregar samarretes del Grup pel civisme al bar Petricó, on també podeu signar el manifest.

miércoles, 18 de julio de 2007

La presumpta crònica


El Diari de Vilanova va publicar divendres passat una presumpta crònica anònima, a la qual es comparava els veïns de la Geltrú amb els de la façana Marítima i s'arribava a conclusions sense fonament.

Durant aquests dies molts veïns hem comentat que ens sentíem indignats davant la superficialitat i falta de professionalitat amb la que s'ha tractat el tema de la contaminació acústica al barri. El periodista anònim es va limitar a "anar de marxa" i després va escriure les seves impressions. No va contrastar la informació ni tampoc no va entrevistar cap veí, ni del passeig Marítim ni de la Geltrú. Només va parlar amb propietaris de locals d'oci, que, com ell, també són anònims. A més, es permetia ironitzar sobre el soroll que fa un grup de deu persones.

Per aquest motiu, el Grup pel Civisme i l'Associació de Veïns de la Geltrú hem preparat un article d'opinió que es publicarà aquest divendres al Diari.

(Tot seguit, als comentaris, es reprodueix tot el contingut de la "crònica" anònima).

domingo, 15 de julio de 2007

Queden 6 setmanes i ja som un "Grup" de més de 350 persones


L'assemblea de la setmana passada va decidir que la Plataforma es convertís en un "grup" estable, tal com ens va recomanar un expert en moviments associatius. Des d'aleshores, més de 350 persones han signat el manifest bàsic del Grup pel Civisme:

1. El nostre objectiu és:
a) Fer accions a favor del civisme.
b) Participar de qualsevol millora cívica i social.

2. Les decisions del Grup es prenen de manera assambleària.

3. La pertinença al Grup és gratuïta i voluntària.

Dijous passat l'acció va consistir a presentar la nostra mascota, la mosca tse-tse, oficialment. Ja tenim samarretes amb la seva imatge i a partir de dilluns, adhesius. Podeu encarregar més samarretes al bar Petricó (plaça Lledoners).

Trobada amb Xavier Carbonell

La reunió amb el regidor Xavier Carbonell va ser, essencialment, informativa i més aviat decebedora. Els veïns tenim molta por que comenci un nou període de "reunionitis", ja que de moment tornem a rebre únicament "bones paraules" i promeses:

1. Durant la trobada amb el regidor vam comentar les imatges de la campanya pro civisme i respecte que l'Ajuntament llançarà a partir del setembre i no durant aquest estiu, tal com els veïns havíem demanat.

2. L'anunci de la “contractació de vigilants cívics per a les nits dela Geltrú tampoc no és “exacte”. Aquesta informació havia estat publicada per diversos mitjans de la comarca després de la roda de premsa de l'alcalde de dimecres 4 de juliol. Xavier Carbonell va assegurar-nos que encara no està decidit que se'n contractin i que no se sabrà del cert fins al setembre que ve. Això vol dir, que fins a l'octubre, com a mínim, res.


3. Sobre la possibilitat de netejar els carrers a la nit, tampoc no hi ha data. I la cosa pinta regular, perquè els contractes de neteja es renovaran al gener.

Les úniques “bones” notícies:

A. Que l'Ajuntament s'ofereix a contractar mims o actors per sensibilitzar els usuaris dels locals d'oci per minimitzar el soroll al carrer. Tanmateix, el regidor va admetre que no sabia qui podia contractar i que tot era una mica just perquè tothomcomença vacances.

B. Que potser es regularà el trànsit pels carrers de la Geltrú durant les nits del cap de setmana. Per aquesta iniciativa tampoc no hi ha cap data prevista.

martes, 10 de julio de 2007

Nova reunió amb l'Ajuntament

El regidor Xavier Carbonell ens ha convocat el pròxim dijous, 12 de juliol a les 18h, per comentar la campanya pel civisme que ha preparat l'Ajuntament i per definir el calendari de treball del grup que consensuarà el Pla d'Usos.

En principi, assistiran els mateixos membres que van anar a l'última reunió. Si algú s'hi vol afegir pot enviar un mail a aquesta adreça. En qualsevol cas, comentarem la reunió després, durant l'assemblea del dijous a les 19.30 h.

viernes, 6 de julio de 2007

Estivill: "Dormir malament provoca depressió, angoixa i malalties cardiovasculars"


Un ratolí resisteix tres setmanes sense beure ni menjar. Però "si no pot dormir, es mor al cap d'una setmana".

"15 anysde treball nocturn suposen 5 anys menys de vida". No dormir correctament també té el seu preu. "Encara
no sabem les conseqüències del soroll ambiental,
però suposem que són importants".


Aquests van ser alguns dels arguments que va esgrimir el doctor Eduard Estivill per animar la Plataforma pel Civisme a lluitar pel seu dret al descans i a la salut. "No és un tema d'egoisme, sinó que hi ha constatacions científiques que aquest mal dormir pot afectar la vostra salut", va insistir. Concretament, dormir malament comporta fins un 40% més de risc de patir depressions, angoixa i malalties cardiovasculars.

Així de clar. No és cap broma. Els veïns necessitem descansar. Per raons de salut pública.

Des d'aquest blog, la Plataforma pel Civisme vol agrair novament el doctor Estivill la seva implicació i també les seves explicacions científiques.

La periodista vilanova Míriam de Lamo ha resumit la seva xerrada en un extens i detallat article publicat a la contraportada d'avui d'El Punt. Pel seu interès, el reproduïm tot seguit:


Quan el son és un somni
El doctor Eduard Estivill reconeix als veïns de la Geltrú els efectes negatius del «mal dormir» en la salut

MÍRIAM DE LAMO - Vilanova i la Geltrú
Un ratolí es mor al cap de set dies sense dormir, però resisteix tres setmanes si no beu aigua ni s'alimenta. Els infants que dormen malament són més irritables, i tenen fins i tot problemes de creixement. Cada quinze anys de treball nocturn resten cinc anys de vida. I dormir malament comporta depressions, angoixa i malalties cardiovasculars. Per tot això, «el son és bàsic per viure». Així ho va repetir una vegada rere l'altra el metge especialista en alteracions del son Eduard Estivill, dimecres a la tarda, a la plaça Lledoners de la Geltrú. Els veïns del barri van convidar Estivill a oferir una xerrada sobre la importància de dormir bé, una necessitat convertida en un somni desitjat per molts dels ciutadans que resideixen a la zona, que no descansen a causa del soroll que comporta l'oci nocturn.

Junt amb la temperatura i la llum, el soroll és un dels factors externs que incideixen en la qualitat del son. «Les petites influències del soroll no ens deixen entrar en un son profund», va explicar el metge. Aquest efecte provoca «microdesvetllaments» que impedeixen descansar. «El soroll ambiental repercutirà en el vostra son», va recalcar Estivill, que va apuntar que «cada vegada la gent és més conscient d'això, i vol un bon descans». «No es tracta d'egoisme, hi ha constatacions científiques», va explicar el metge.

Durant la fase denominada REM, el termini de temps en què el cervell descansa, «es guarden els conceptes que hem après durant el dia, descansem intel·lectualment». Per això és essencial dormir bé. I, per aconseguir-ho, no serveix anar-se'n al llit de dia, si durant la nit han faltat hores de son. «El cervell està programat perquè haguem de dormir de nit i estiguem desperts de dia», va explicar Eduard Estivill. La culpa és del rellotge biològic, que provoca que el cervell generi una substància anomenada «melatonina» quan es comença a fer de nit, i que convida a la son. Per això, «mai el son de dia serà de la mateixa qualitat que el que s'ha fet durant la nit».

Durant la xerrada, Estivill també va deixar clar que no sempre es necessiten les mateixes hores de son. «No dormim el mateix al llarg de la nostra vida», va apuntar el metge, tenint en compte que les persones grans dormen menys durant la nit, i necessiten «entre dos i tres petites migdiades durant el dia», perquè «es perd la capacitat de dormir seguit». Això és el que provoca més desvetllaments durant la nit, que a la vegada produeixen més son durant el dia.

Els medicaments per dormir «no són bons ni dolents», segons Estivill: «Tot dependrà de per què es donen.» «Hi ha causes que es poden tractar amb medicaments per solucionar el mal dormir, i hi ha causes que no», va assegurar. En aquest sentit, el metge va destacar que «per a la gran majoria de causes no calen els medicaments», i va desaprovar l'«automedicació» per solucionar el malson del «mal dormir».

Aparicions als mitjans de comunicació


Canal Blau va emetre ahir a tots els seus informatius dues notícies relacionades amb les accions de la Plataforma:

1. D'una banda, les declaracions de l'alcalde després de la reunió de dimarts.
2. D'altra, la xerrada que va mantenir el doctor Estivill dimecres a la plaça dels Lledoners on es va solidaritzar el veïns i va animar-los a lluitar pel seu dret al descans i la salut.

També el Diari de Vilanova ha dedicat tota una pàgina a la problemàtica del barri i a la xerrada del doctor Estivill. Concretament, el titular del seu "Apunt" (pàg. 5) diu: "El doctor Estivill fa costat a la lluita dels veïns"

Interessant debat a Vilanova Digital


Vilanova Digital (VD) està seguint regularment la campanya pel Civisme. L'última notícia publicada explica la reunió mantinungda amb el govern vilanoví i també la 5ª acció de la Plataforma, la xerrada del doctor Estivill. Aquesta notícia ha provocat un intens debat on s'estan exposant tot tipus d'opinions.

Així mateix, la pregunta de l'enquesta que avui proposa VD diu:

Quina creus que és la solució als problemes de sorolls que pateixen els veïns de la Geltrú?

Traslladar els locals d'oci nocturn als afores
Retallar l'horari d'obertura dels establiments
Incrementar la presència policial a la zona
Impulsar accions de sensibilització dels clients (mims...)
Altres

Queden 7 setmanes...



La Plataforma pel Civisme va aprofitar l'assemblea de tots els dijous per valorar la reunió amb l'Ajuntament i també per preparar les noves accions que portarà a terme dins de la seva campanya de sensibilització.

Novetats:

- els propietaris del bar Lotus (pl. Lledoners) van assistir a la reunió i els vam informar de tots els punts tractats amb l'Ajuntament. En aquest sentit, els vam convidar a participar activament de la comissió conjunta per consensuar el Pla d'Usos i vam aprofitar per recordar-los que NO VOLEM TANCAR LOCALS, però sí que es respecti la normativa i que no se n'obrin de nous perquè la concentració és la principal causa del problema.

Sobre els temes de les terrasses vam aclarir que tampoc no volem tancar-les, però sí que no s'allarguin fins a la matinada. Per la seva part, els propietaris del Lotus van dir que ho entenien i van tornar a manifestar la seva voluntat de col·laborar en la nostra campanya pel civisme tal com ja ho han fet anteriorment en diverses ocasions.

- els assistents a la assemblea també van col·laborar amb una aportació econòmica de 10 euros per preparar les pròximes accions. Tothom que vulgui fer una petita col·laboració al fons comú pot fer-ho en qualsevol moment al bar Petricó (plaça Lledoners).

- vam analitzar les repercussions mediàtiques de les últimes accions. En primer lloc, el reportatge al Clàxon, que va dedicar la portada i la pàgina 3 a la problemàtica dels sorolls al barri. En segon, l'èxit de la xerrada del doctor Estivill.

- per últim, vam preparar les noves accions i vam decidir fer samarretes amb la nostra mascota. Qui en vulgui una pot enviar un mail a veinsdelageltru@yahoo.es. També estem preparant adhesius amb el logo.

La reunió amb l'alcalde


La reunió que la Plataforma pel Civisme va mantenir dimarts passat amb l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, i el regidor de Mobilitat i adjunt a l'alcaldia, Xavier Carbonell, va ser, en principi, positiva. Els representants municipals van admetre el seu “fracàs” pel que fa a resoldre el problema de contaminació acústica al barri de la Geltrú i van expressar la seva voluntat d'endegar mesures immediates en aquest sentit.

Ambdós polítics es van comprometre a crear una comissió conjunta formada per la Plataforma pel Civisme, l'Associació de Veïns de la Geltrú, el Gremi d'Hostaleria i l'Ajuntament. Es tracta que totes les parts implicades treballin per consensuar el document del Pla d'Usos de la zona.

Una altra de les reivindicacions de la Plataforma és la necessitat d'una campanya pel civisme impulsada per l'Ajuntament. En aquest sentit, Xavier Carbonell va anunciar que « ja està preparada », però que pensaven posar-la en marxa al setembre. Tanmateix, els veïns van demanar-li que l'avanci, perquè « no té sentit esperar, sobretot quan l'estiu obliga a obrir les finestres i el soroll s'incrementa encara més ».

En la mateixa línia, els veïns de la Plataforma van explicar com la situació ha empitjorat en els últims mesos en el barri. Per això no volen que es donin més llicències per obrir locals nocturs, però en cap cas es vol tancar els que existeixen. « Només volem que es compleixi la normativa existent i que es respecti el nostre dret al descans ». A la reunió també va assistir la vicepresidenta de l'AV La Geltrú, Neus Perelló, qui va manifestar el suport a les iniciatives de la Plataforma pel Civisme.

Un dia després, l'alcalde va anunciar en roda de premsa que es contractarien de manera immediata agents cívics per minimitzar el soroll als carrers de la Geltrú i també va dir que entenia « l'enuig » dels veïns, que s'han sentit desatesos en els últims mesos. De moment, la Plataforma agraeix els gestos de "bona voluntat" i espera veure resultats.

miércoles, 4 de julio de 2007

Avui, el doctor Estivill parlarà sobre els transtorns del son








Prepareu les vostres preguntes relacionades amb els transtorns del son. Aquesta tarda, el doctor Estivill les contestarà totes a la plaça dels Lledoners a les 19 hores!!

lunes, 2 de julio de 2007

La mosca tse-tse, mascota de la Geltrú, i d'altres coses


ÚLTIMES NOTÍCIES:

1. Una de les veïnes afectades pel soroll i l'incivisme és la coautora del disseny de la mascota de la Plataforma. La mosca tse-tse de la Geltrú, frustrada perquè no aconsegueix fer dormir ningú al barri, serà presentada oficialment en els pròxims dies.

2. La notícia sobre l'acció número 5 (xerrada amb el doctor Estivill) ja ha aparegut a Vilanova Digital. La Cadena SER-Garraf també s'ha posat en contacte amb nosaltres i ha emès la informació a l'informatiu de les 12.30 h.

3. D'altra banda, es demana a tots els veïns que han penjat pancartes de "La vida es sueño" que les portin a la plaça Lledoners dimecres a les 18.30 h.

domingo, 1 de julio de 2007

Tenim un problema d'incivisme


Ahir de matinada, els cops, les baralles i els crits no ens van deixar dormir. Malauradament, el problema ja no és exclusiu de la Geltrú, tal con informava avui El Periódico de Catalunya:



1/7/2007 11:04 h VANDALISME AL GARRAF


Cremen set contenidors a Vilanova i la Geltrú aquesta matinada


EUROPA PRESS
BARCELONA


Un total de set contenidors d'escombraries han estat incendiats aquesta matinada a Vilanova i la Geltrú (Garraf), i això ha obligat els bombers de la Generalitat a fer set sortides entre les 3.07 i les 7.16 hores, segons fonts del cos.

El primer avís per un contenidor encès s'ha registrat a les 3.07 hores al carrer de la Unió de Vilanova. Poc després, a les 3.32 hores, hi ha hagut el segon, a la plaça del Consolat de Mar. A les 3.44 hores, cremava un altre contenidor al carrer d'Estany.

Una mica més tard, a les 4.21 hores, els bombers rebien l'avís d'un altre foc al carrer de Soler i Morell; a les 4.35 anaven al carrer del Teatre; a les 5.25 hores, al carrer d'Anselm Clavé i, finalment, a les 7.16 hores, cremava l'últim contenidor al carrer d'Olèrdola. Una sola dotació de bombers ha fet totes les sortides.