lunes, 11 de junio de 2007

Segona acció: "Una verdad incómoda"



A continuació, pengem la nota de premsa sobre la segona acció de la nostra campanya pel civisme i contra els sorolls. Aquest cop vam aprofitar la projecció de la pel·lícula "Una verdad incómoda" a la plaça Lledoners per reflexionar plegats sobre la contaminació a tots els nivells. Les fitxes informatives que vam preparar -i que imitaven les de les pel·lícules convencionals- van ser llegides atentament pels assistents a aquest acte, organitzat pel CRIA (Centre de Recursos i Informació Ambiental) i molt ben valorat pels veïns de la Geltrú.

Els fulls informatius també es van repartir durant el Corpus, dissabte passat. Durant els pròxims dies, es distribuiran més exemplars pels portals de Vilanova i la Geltrú.



Els veïns de la Geltrú se solidaritzen amb els del Tacó en la seva segona setmana de campanya pel civisme

La segona acció dels veïns de la Geltrú pel civisme i contra el soroll va tornar a fer servir l'humor per reflexionar sobre els problemes mediambientals. La pel·lícula “Una verdad incómoda”, d'Al Gore, projectada pel CRIA divendres passat a la plaça Lledoners, va ser “l'ocasió perfecta per informar els vilanovins sobre les conseqüències de la contaminació acústica per la salut dels humans”, expliquen al seu blog. Així mateix, van aprofitar la seva acció per solidaritzar-se amb el barri del Tacó, el segon nucli més contaminat de tot Catalunya, segon les últimes dades oficials.

Durant la projecció, es van repartir uns escrits que copiaven l'estil de les fitxes de les pel·lícules convencionals per explicar la seva pròpia història: “La pel·lícula que s'estrena cada cap de setmana al barri de la Geltrú ens parla dels habitants d'un barri que, a poc a poc, veuen com les seves “cries” van mutant a causa de la contaminació acústica. La història d'aquesta “Verdad incòmoda” comença quan l'Ajuntament decideix convertir el casc antic de la ciutat en una zona d'oci nocturn en un temps rècord sense tenir en compte les conseqüències d'una “sobredosi” de sorolls per metre quadrat en carrers estrets”.

En el seu fulletó, afegeixen que “la falta de previsió de les autoritats fa que els cadells vegin alterats els seus cicles de son. Els crits, les baralles, les vomitades i els cotxes musicals dels “nengs” als carrers de la Geltrú estan afectant el sistema nerviós dels més dèbils. Alguns d'ells es mediquen regularment per conciliar la son i relaxar-se des de fa mesos. D'altres han començat a vendre's les cases i es preparen per migrar a zones més tranquil·les del planeta”.

En la fitxa parodiada, els veïns ofereixen dades científiques sobre contaminació acústica basades en estudis de la OMS, la CEE, la Agencia Federal de Medio Ambiente Alemana y el CSIC Español (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Tots aquests organismes han declarat de forma unànime que el soroll té efectes molt perjudicials per la salut.

Aquestes patologies van des dels trastorns estrictament fisiològics fins als psicològics, ja que produeixen una irritació i un cansament que provoquen disfuncions en la vida quotidiana, en el rendiment laboral i en la relació amb els altres. La llista de conseqüències és llarga: pertorbació del son, estrés, disminució de la concentració, cansament, maldecap, problemes d'estómac, alteració de la pressió arterial, alteració del ritme cardíac, depressió del sistema immunològic...


Per últim, els veïns valoren positivament la resposta de l'Ajuntament a la seva primera acció, però esperen “accions concretes que vagin més enllà de les paraules”. Durant la seva última assemblea, els membres de la plataforma pel civisme van dissenyar noves accions. En les pròximes setmanes es concentraran a buscar la complicitat dels locals d'oci i del seus usuaris.

4 comentarios:

La Geltrú dijo...

Vilanova Digital ha publicat la nota de premsa a la seva web:

http://www.vilanovadigital.com/espais/actualitat/article.asp?IdArticulo=16647

La Geltrú dijo...

A continuació, el text sobre el problema del barri del Tacó publicat a la fitxa sobre "Una verdad incómoda":


"MÉS “VERDADES INCÓMODAS” A VILANOVA I LA GELTRÚ

Malauradament, la contaminació acústica que afecta els veïns de la Geltrú i el carrer de la Unió no és l'únic problema mediambiental que pateixen els vilanovins. Els habitants del Tacó denunciaven fa unes setmanes a vilanovadigital.com que, segons les dades de la Generalitat, aquest barri va ser el segon nucli de tot Catalunya amb la pitjor qualitat mediambiental durant el 2006: "El captador de partícules sòlides supera amb escreix el valor límit diari que estableix la llei per a la protecció de la salut humana, una llei que diu que no es pot superar aquest valor límit més de 35 cops l’any i al Tacó ho hem hagut de patir fins a 111 dies".

Durant el 2007, la situació ha empitjorat. Així, la setmana passada es confirmava que en tan sols 3 mesos ja s’han superat els 35 dies/any (50 µg/m³) permesos per la llei.

Des del barri de la Geltrú volem expressar tota la nostra solidaritat amb els veïns del Tacó i demanar l'alcalde que compleixi les promeses que els va fer durant la campanya electoral".

Eulalia dijo...

Molt be per vosaltres, així m'agrada la solidaritat entre tots els veïns.

Miquel Angel dijo...

Fa 17 anys que hi visc a la Geltrú perque el barri em va enamorar.Em vaig casar amb una vilanovina i vaig abandonar BCN sense pensar-m'ho dos cops.Primer vam viure a la pça.Sagrat Cor, després a la mateixa plaça Lledoners i ara al carrer Bonaire. Ja veieu, tres diferents vivendes, i totes a dintre d'un cercle de 25 mts. a la rodona. Es un barri que sempre m'ha fet feliç, ja que era com viure a un poble lluny de tot, amb les comoditats d'estar a prop de tot. Mai havia vist res igual. Sempre ho explicava als meus amics amb la satisfacció que fa trransformar la teva cara quan et sens feliç a'on vius.
Aixó ha canviat. Ja ho sabeu. Les cases van desapareixent, i es canvien per blocs impersonals de pisos. Fins i tot es fan garatges que deixen anar timbrades estridents cada cop que s'obre la porta (no es aixó fàcil de solucionar?) Els caps de setmana es converteixen en un cumul de gent a on es camuflen un porcentatge cada cop més importatant de tarats amb ganes de fastidar als demés a base de crits i baralles. També estan els inconscients que surten dels locals totalment sords per la musica, i encara pensen que han de parlar al mateix volum que a dintre per fer-se sentir, per no parlar dels que surten del local a les tantes del matí per parlar pel mobil, pensant que el que està a l'altra banda els sentiran millor si criden com energúmens.
Es penós. Abans dormiem amb les finestres obertes, i només senties un cotxe de tant en tant. Ara els cotxes son lo de menys, el soroll a vegades no t'els deixa sentir...
per la qual cosa, desitjaries que sempre fos ivern, i no patir amb la finestra tancada. Faig molt de menys una parelleta de policia municipal donant voltetes tranquilament , simplement fent-se veure, que de ben segur s'autofinançaria les hores extres que cobrariren amb les multes dels cotxes mal aparcats al nostre barri.Total, només serien les nits de cap de setmana i festius 4 hores per la nit...
Bé Tant de bó aixó tingui remei (estic desanimat i potser algo empipat)
peró el que sí us puc assegurar és que quan explico a on visc, ja no s'em transforma la cara de la mateixa forma que abans.
Salut a tothom.