sábado, 30 de junio de 2007

Acció 5: Dimecres, el doctor Estivill a la Geltrú


Quines són les millors “receptes” per dormir bé?

Per què les models dormen un mín
im de vuit hores diàries?

Com afecta la falta de descans la salut de les persones?


Es pot “descansar” quan els decibels sobrepassen els límits recomanables?


És possible deixar de roncar?


Aquestes i d'altres preguntes tindran resposta el 4 de juliol a les 19 hores a la plaça Lledoners. El nostre lloc de trobada es convertirà dimecres que ve en una saleta a l'aire lliure oberta a tothom: insomnes, marmotes, roncadors professionals, persones “atacades” per culpa del soroll nocturn, pares desesperats que no saben com poden ajudar els seus nadons a dormir bé i marxosos vocacionals que mai no volen anar al llit perquè pensen que això de dormir és perdre el temps...

El doctor Eduard Estivill, el principal especialista del país en Medicina del Son, ha acceptat la invitació dels veïns de la Geltrú per parlar sobre la importància del descans nocturn. L'autor de 17 llibres sobre aquesta temàtica -entre ells, el famós “Nen, a dormir” i l'útil "¡Necesito dormir!"- respondrà totes les preguntes dels assistents a l'acte amb el seu to habitual, tan rigorós com amè.

Queden 8 setmanes... i l'alcalde ens ha convocat

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, es reunirà dimarts que ve amb els veïns de la Geltrú per parlar del tema dels sorolls al barri i concretar solucions al problema.

Elena va citar una de les principals membres de la Plataforma pel Civisme per correu electrònic dimecres passat. Hores després, durant l'assemblea del dijous, els veïns van preparar la reunió amb l'alcalde i van coordinar-se amb l'Associació de Veïns de la Geltrú per assistir-hi plegats. La idea és "concretar" solucions reals amb un calendari real.

Dijous passat els veïns de la Plataforma havien convidat -per escrit i expressament- els propietaris dels locals a afegir-se a l'assemblea. "Volem resoldre el problema conjuntament. L'Assemblea és oberta a tothom i tothom sap on trobar-nos. Som al mig de la plaça Lledoners tots els dijous a les set del vespre", repeteixen.

Malauradament, cap representant dels locals va afegir-se a la reunió dels veïns.

sábado, 23 de junio de 2007

Queden 9 setmanes


Aquesta cop, hem volgut enviar una carta personalitzada i un llibre als tres "caps" del govern municipal. Es tracta de recordar-los que alguns d'ells van prometre mesures concretes.

Dijous que ve ens tornarem a trobar a la plaça dels Lledoners amb llençols blancs.

martes, 19 de junio de 2007

Preparant l'acció 4


Joan Ignasi Elena i Xavier Carbonell van manifestar la seva voluntat de trobar-se amb els veïns fa dues setmanes. Tanmateix, no n'hem tornat a saber res. Mentre esperem la seva resposta, seguim preparant accions. Aquest dijous, com sempre, a les 19.30 a la plaça Lledoners.

Debat sobre sorolls, a Clàxon

sábado, 16 de junio de 2007

Tercera acció: "La vida es sueño". Deixeu-nos somiar



A continuació, pengem la nota de premsa on s'explica la tercera acció de la campanya pel civisme i contra els sorolls.

Qui vulgui afegir-se a la campanya pot crear la seva pancarta i escriure missatges relacionats amb l'obra de Calderón de la Barca. En aquest sentit, us proposem triar entre les següents frases (sense número): - "La vida es sueño", - "¿Qué es la vida? Un frenesí". - "¿Qué es la vida? Una ilusión, una sombra, una ficción". - "y el mayor bien es pequeño: que toda la vida es sueño, y los sueños, sueños son" o - "Gràcies per deixar-nos somiar".





La vida es sueño”, de Calderón de la Barca,

als carrers de La Geltrú


“Contra l'incivisme, cultura”. Aquest és el nou lema dels veïns de la Geltrú que des de fa quinze dies han endegat una campanya pel civisme i contra els sorolls que no els deixen descansar durant els caps de setmana.

La tercera acció d'aquesta plataforma que es reuneix cada dijous a la plaça Lledoners recupera la tècnica de les pancartes “numerades”. Aquest cop n'han duplicat la quantitat i les fan servir per reproduir els versos més famosos de Calderón de la Barca a “La vida es sueño”.


La primera pancarta arrenca amb la pregunta: “Què fas quan no pots dormir?” La resposta és a la pancarta número 2: “Llegir”.

Tot seguit, una quarantena de llençols blancs repassen el cèlebre soliloqui de Segismund que comença dient “Sueña el rey que es rey, y vive con este engaño mandando, disponiendo y gobernando”. Finalment, acaben amb el famós “Y el mayor bien es pequeño: que toda la vida es sueño, y los sueños, sueños son”.

Entre tots els versos, els veïns n'han “colat” quatre d'adreçats directament a l'Ajuntament:

“Sueña el alcalde con un barrio,

dócil, sin voz ni protesta;

mas esta es su respuesta

ante tamaño descarrio”.

jueves, 14 de junio de 2007

Queden 10 setmanes...

I avui, ens reunim, a la plaça dels Lledoners, a les 19.30. Porteu llençols per les noves pancartes.

lunes, 11 de junio de 2007

Segona acció: "Una verdad incómoda"



A continuació, pengem la nota de premsa sobre la segona acció de la nostra campanya pel civisme i contra els sorolls. Aquest cop vam aprofitar la projecció de la pel·lícula "Una verdad incómoda" a la plaça Lledoners per reflexionar plegats sobre la contaminació a tots els nivells. Les fitxes informatives que vam preparar -i que imitaven les de les pel·lícules convencionals- van ser llegides atentament pels assistents a aquest acte, organitzat pel CRIA (Centre de Recursos i Informació Ambiental) i molt ben valorat pels veïns de la Geltrú.

Els fulls informatius també es van repartir durant el Corpus, dissabte passat. Durant els pròxims dies, es distribuiran més exemplars pels portals de Vilanova i la Geltrú.



Els veïns de la Geltrú se solidaritzen amb els del Tacó en la seva segona setmana de campanya pel civisme

La segona acció dels veïns de la Geltrú pel civisme i contra el soroll va tornar a fer servir l'humor per reflexionar sobre els problemes mediambientals. La pel·lícula “Una verdad incómoda”, d'Al Gore, projectada pel CRIA divendres passat a la plaça Lledoners, va ser “l'ocasió perfecta per informar els vilanovins sobre les conseqüències de la contaminació acústica per la salut dels humans”, expliquen al seu blog. Així mateix, van aprofitar la seva acció per solidaritzar-se amb el barri del Tacó, el segon nucli més contaminat de tot Catalunya, segon les últimes dades oficials.

Durant la projecció, es van repartir uns escrits que copiaven l'estil de les fitxes de les pel·lícules convencionals per explicar la seva pròpia història: “La pel·lícula que s'estrena cada cap de setmana al barri de la Geltrú ens parla dels habitants d'un barri que, a poc a poc, veuen com les seves “cries” van mutant a causa de la contaminació acústica. La història d'aquesta “Verdad incòmoda” comença quan l'Ajuntament decideix convertir el casc antic de la ciutat en una zona d'oci nocturn en un temps rècord sense tenir en compte les conseqüències d'una “sobredosi” de sorolls per metre quadrat en carrers estrets”.

En el seu fulletó, afegeixen que “la falta de previsió de les autoritats fa que els cadells vegin alterats els seus cicles de son. Els crits, les baralles, les vomitades i els cotxes musicals dels “nengs” als carrers de la Geltrú estan afectant el sistema nerviós dels més dèbils. Alguns d'ells es mediquen regularment per conciliar la son i relaxar-se des de fa mesos. D'altres han començat a vendre's les cases i es preparen per migrar a zones més tranquil·les del planeta”.

En la fitxa parodiada, els veïns ofereixen dades científiques sobre contaminació acústica basades en estudis de la OMS, la CEE, la Agencia Federal de Medio Ambiente Alemana y el CSIC Español (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Tots aquests organismes han declarat de forma unànime que el soroll té efectes molt perjudicials per la salut.

Aquestes patologies van des dels trastorns estrictament fisiològics fins als psicològics, ja que produeixen una irritació i un cansament que provoquen disfuncions en la vida quotidiana, en el rendiment laboral i en la relació amb els altres. La llista de conseqüències és llarga: pertorbació del son, estrés, disminució de la concentració, cansament, maldecap, problemes d'estómac, alteració de la pressió arterial, alteració del ritme cardíac, depressió del sistema immunològic...


Per últim, els veïns valoren positivament la resposta de l'Ajuntament a la seva primera acció, però esperen “accions concretes que vagin més enllà de les paraules”. Durant la seva última assemblea, els membres de la plataforma pel civisme van dissenyar noves accions. En les pròximes setmanes es concentraran a buscar la complicitat dels locals d'oci i del seus usuaris.

viernes, 8 de junio de 2007

Queden 11 setmanes

I avui ens reunim, excepcionalment, en divendres. Com sempre, a les 19.30 a la plaça Lledoners.

QUI SOM????


El Diari de Vilanova publica avui un article sobre
la nostra mobilització i també dedica la seva enquesta
a aquest tema, a més d’una referència al Tothosap (contraportada). Agraïm en aquest sentit l’interès
dels mitjans locals a l’hora d’informar sobre
les mobilitzacions. Tanmateix, creiem que és
interessant matisar :

1. Els veïns que hem iniciat una CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ PEL CIVISME som múltiples i plurals. Alguns estan en tractament per poder dormir i relaxar els nervis, d’altres no encara. N’hi ha que dormen com a marmotes, però són solidaris amb aquells que no ho poden fer. Alguns de nosaltres pertanyen a l’Associació de Veïns de la Geltrú; d’altres no. Tanmateix, les nostres iniciatives compten amb el coneixement i suport de l’Associació de Veïns de la Geltrú, a la qual agraïm la seva col·laboració.

2. Funcionem de manera ASSAMBLEÀRIA i no tenim cap representant oficial. Ens reunim cada dijous a la plaça dels Lledoners per debatre i coordinar-nos. Tothom que vulgui venir, hi està convidat: autoritats, propietaris de locals, usuaris de l’oci nocturn…*.

3. Estem EN CONTRA DE CRIMINALITZAR EL JOVENT O TANCAR ESPAIS. Tot el contrari, des d’aquí volem expressar el dret de tothom a l’oci, a tenir llocs per sortir, disfrutar i comunicar-se. A més, volem DONAR LES GRÀCIES a tots aquells que ens estan donant el seu suport, que han entès que ho passem malament i que miren per no fer més soroll de l’inevitable, tot recordant els seus companys que no cridin.
Gràcies de tot cor!

4. Com es pot veure en el primer missatge d’aquest blog, NO HEM DEMANAT POLICIA, sinó MIMS O AGENTS DEL SILENCI, entre d’altres. Una altra cosa és:
    1. Que ho hagi fet en algun cop l’Associació de Veïns de la Geltrú.

    2. Que ho facin alguns membres de la Plataforma dels dijous a títol personal.
El que sí demanem és que quan hi ha un conflicte –al barri hi ha hagut baralles de matinada preocupants i perilloses- la policia local vingui a restablir la tranquil·litat a la zona. De vegades, hem rebut respostes inapropiades per part de les autoritats difícils d’entendre.

Gràcies a totes les part implicades per posar el vostre granet. Pensem que hi ha una solució a aquest problema si tots som SOLIDARIS.
* La Maria Ràfols no és l’autora d’aquest blog ni tampoc la impulsora de les mobilitzacions, tal com publicava avui el Diari de Vilanova. Entenem que el malentès s’ha produït perquè la Maria és una de les persones més actives al blog i a la Plataforma. Tanmateix, volem recordar que som un col·lectiu assambleari obert que potencia la participació de tots i totes.

martes, 5 de junio de 2007

Últimes notícies: hem sortit a El Punt i a Catalunya Ràdio




* PUNT DIARI: Avui, dimarts, publicava la notícia sobre la campanya a:

- la portada

- la pàgina 3: "Els veÏns de la Geltrú reclamen al nou govern vilanoví solucions urgents al problema del sorolls" (en un comentari a aquesta entrada es reprodueix tot el contingut de l'article).

* CATALUNYA RÀDIO: Aquest matí, al programa de l'Antoni Bassas, han parlat de la notícia publicada a El Punt.

* A CANAL BLAU: Aquest migdia (i, previsiblement, aquest vespre), han informat sobre la reacció de l'Ajuntament davant aquesta iniciativa. Concretament, han dit que:

1. L'Ajuntament avui ha volgut donar resposta (a la campanya)

2. Que els ha agafat "per sorpresa"

3. Que "és difícil de gestionar"

El regidor socialista Xavier Carbonell, entrevistat per Canal Blau Informació, ha dit que:

1. Fa molt que es treballa amb l'associació de veïns i l'associació de propietaris dels locals.

2. Que aposta per més presència policial, perquè no creu en els "mims" ni tampoc que calgui teatralitzar (la situació)

3. Que al setembre començarà la campanya amb els sotavasos

4. Que l'ordenança s'aprovarà a l'octubre.


Alguns veïns ja hem comentat aquestes últimes notícies i hem manifestat:

1. La nostra alegria perquè l'Ajuntament s'hagi posat, parcialment, les "piles" i hagi demostrat que aquest cop ens ha escoltat.

2. La nostra satisfacció perquè alguns propietaris de locals d'oci nocturn han celebrat la nostra iniciativa i, fins i tot, ens han demanat pancartes per penjar-les als seus locals.

3. La nostra alegria en veure que cada cop som més veïns els que volem participar de la campanya de sensibilització.

Tanmateix, també tenim algunes inquietuds,com ara saber:

"COM SOBREVIUREM AQUEST ESTIU??????"

Per això, estem pensant a convocar un concurs d'idees per sobreviure amb les finestres tancades i morts de calor.

Alguns de nosaltres ja hem començat a pensar:

a - FER INTERCANVIS D'HABITATGES AMB VEÏNS DEL CARRER DE FRANCESC MACIÀ I RODÀLIES

b - PASSAR LES NITS OMPLINT CUADERNOS SANTILLANA

c - ...

Podeu escriure les vostres propostes sota aquesta entrada del blog. Hi haurà premi, a més de la possibilitat de veure-les escrites en futures pancartes...

Molts ànims!!!

Pla Especial d'Usos

Alguns veïns estem revisant el Pla d'Usos de l'Ajuntament per fer propostes al respecte. Aquest espai està reservat perquè tots expressem les nostres opinions i fem aportacions sobre aquest pla.

http://www.vilanova.cat/html/tema/urbanisme_i_habitatge/pla_usos.html

lunes, 4 de junio de 2007

Canal Blau diu que es tracta d'una "CAMPANYA CREATIVA"


La nostra PRIMERA iniciativa de penjar pancartes per tot el barri ha tingut molt d’èxit. A més de ser comentada pels representants municipals, pels propietaris dels locals d'oci nocturn i per la gent que les va llegint amb sorpresa, la nostra acció ha tingut ressò mediàtic:


  • A CANAL BLAU: Aquest migdia ha emès un reportatge titolat “campanya creativa” sobre la penjada de pancartes. El reportatge també es podrà veure aquest vespre (els informatius són a les 20.00 i a les 22.00 h).




  • A VILANOVA DIGITAL: Vilanovadigital.com també ha informat àmpliament sobre aquesta iniciativa:

    A) Ha penjat totes les fotografies al seu fotoblog:


http://www.vilanovadigital.com/espais/actualitat/fotoblog.asp


B) Ha escrit una notícia sobre el tema. El títol es:


Veïns de la Geltrú pengen pancartes contra el soroll” :


http://www.vilanovadigital.com/espais/actualitat/article.asp?IdArticulo=16591


Per la seva banda, Canal Blau Ràdio i el Diari de Vilanova han demanat entrevistes per informar sobre aquesta campanya. Probablement en els pròxim dies els periodistes faran més fotos del recorregut.


Per aquest motiu, és MOLT IMPORTANT :




  1. Deixar-les pancartes penjades als balcons fins diumenge que ve (dia 10). A més, el dia 8 hi haurà la projecció a l’aire lliure de la pel·lícula “Una verdad incómoda”, per la qual cosa hi haurà molta gent circulant pel barri que normalment no s’hi apropa.




  1. Lligar les pancartes per la part de sota a les baranes perquè no s’enredin i es puguin llegir bé.




  1. Repassar-les amb retolador si no es veuen prou bé.




  1. No penjar d’altres pancartes amb nous missatges, perquè l’itinerari sigui fàcil de llegir. (Hi haurà temps per penjar-ne de noves, perquè les accions duraran 12 setmanes!!)


Recordeu que aquest divendres dia 8 ens trobarem a la plaça dels Lledoners a les 19.30h per portar a terme la següent acció i preparar les noves.


Així mateix, us animem a deixar els vostres comentaris i exposar les vostres idees al blog. Per fer-ho, només cal crear un compte de correu (ho podeu fer en 2 minutets).